Ludovico-technika

A siralmas állapotú magyar popkulturális helyzet torzszülöttje.

Friss topikok

Címkék

31knots (1) angels of light (1) animal collective (6) antony and the johnsons (1) arcade fire (1) atlas sound (3) at the drive in (1) band of horses (1) bat for lashes (1) beach boys (1) beach house (1) beck (1) bécs (1) belle and sebastian (2) black dice (2) black lips (2) black taj (1) boards of canada (1) bob dylan (1) bon iver (1) boris (1) bo diddley (1) bradford cox (1) brian eno (3) brian wilson (1) buddy holly (1) buzzcocks (1) can (1) capn jazz (1) chad vangaalen (1) cocorosie (1) cocteau twins (1) converge (1) cor crane secret (1) cpt. beefheart (1) crystal antlers (1) csöcs (1) cut copy (2) dälek (1) david bowie (2) david byrne (1) decemberists (1) deerhoof (1) deerhunter (2) department of eagles (1) dillinger escape plan (1) dirty projectors (1) dna (1) drive like jehu (1) enon (1) erectus monotone (1) erics trip (1) fennesz (1) fiery furnaces (1) flaming lips (2) fleet foxes (1) fred squire (1) fuck buttons (1) fugazi (1) gang gang dance (1) green day (1) grizzly bear (2) gy!be (1) hammer of gods (1) hasznos cucc (1) health (2) high places (1) hold steady (1) holy fuck (1) horrors (1) indie music toolbar (1) in prism (1) janes addiction (1) jesus lizard (1) julie doiron (1) kiss (1) koncert (1) korda gyuri (1) kyp malone (1) kyuss (1) lcd soundsystem (1) les savy fav (1) liars (2) lightning bolt (2) lily allen (1) lista (14) logos (1) long blondes (1) m83 (1) magik markers (1) magnetic fields (1) mark prindle (2) mars volta (2) maszturbálás (1) mathrock (1) melvins (3) merge (1) metallica (1) mgmt (1) microphones (1) minus the bear (1) misfits (1) mobb deep (1) monsters of folk (1) morrissey (1) motörhead (1) mount eerie (1) muddy waters (1) neil young (1) neu! (1) new pornographers (1) nine inch nails (1) no age (1) oasis (1) obama (1) odd blood (1) off minor (1) of montreal (1) panda (1) panda bear (1) patrick wolf (1) phantom band (1) pictureplane (1) pixies (1) polvo (2) primal scream (1) prince buster (1) queens of the stone age (1) radiohead (2) roxy music (2) safri duo (1) screamin jay hawkins (1) shellac (1) sigue sigue sputnik (1) sigur rós (2) silver jews (2) sisterworld (1) six organs of admittance (1) slowdive (1) sonic youth (2) sparks (1) spoon (1) stereolab (1) stooges (2) strokes (1) sufjan stevens (3) suicide (1) superchunk (1) swans (1) szex (1) talking heads (2) tegan and sara (1) television (1) terry riley (1) the avalanches (1) the beatles (2) the clash (1) the cure (1) the knife (1) the mae shi (2) the national (2) the smiths (3) the thermals (1) the thinking fellers union local 282 (1) this heat (1) todays active lifestyles (1) tommy johnson (1) touch and go (1) tough alliance (1) tv on the radio (2) underworld (1) unwound (1) vampire weekend (1) velvet underground (1) vibrators (1) white stripes (1) why? (1) wilco (1) wolf parade (1) woven hand (1) xiu xiu (1) yeah yeah yeahs (1) yeasayer (2) young widows (1) zombie zombie (1) Címkefelhő

Az évtized 100 legjobb pop albuma 7. rész

2009.12.09. 15:09 | kálmánattila | Szólj hozzá!

A 60-as évek módszeres kirablása nem a leginnovatívabb tett, de kurva hatásos. Lehet valaki az USA déli részén tengődő suttyó vagy New York-i kúllistás, ugyanúgy képes rá. A 90-es évek is hasonlóan könnyen majmolható, egy Los Angeles-i duó például nagyon faszán csinálja, bár akiktől a legtöbbet nyúlták még megelőzik őket. Kirakatniggereken túli hip-hopba picit belekeveredtem, de épp csak annyira, hogy 2 lemeznél több nem is került a listámra. Aztán jönnek a hegyekből 10 év után előkerült hajléktalanok, valamint party-krautrockerek is.

Top nóták

40. No Age - Nouns (2008)

"Lenyúljuk a Sonic Youth hangzását, direkt szarul vesszük fel  a cuccot és pofánbaszó számokon kívül mást nem játszunk. A kritikusok imádni fognak, dude, de úgy csinálunk mintha leszarnánk és ezért a kölykök még jobban meg lesznek őrülve. A hajadat meg le ne vágd bazdmeg, mert imádják a csajok, ahogy koncert végére csuromvizesen tapad a homlokodra. Lehet még szexelni is fogunk." Körülbelül ez lehetett.


39. dälek - Absence (2005)

MC däleknek igazi anyabaszó hangja van, valószínűleg nem kell majd kétszer rászólnia a gyerekre. És nem is beszél baromságokat, a témáihoz frankón passzol az alap, ami olyan, mintha flexelnének vagy maga Megatron sétálna az ember felé. Sok scratchelés van, amit én egyébként rühellek, de ezen a lemezen működik és többnyire szól valami süvöltő hang, ami egy nem sok jót jelentő riasztó távoli hangjára emlékeztet.

 

38. The Flaming Lips - Yoshimi Battles the Pink Robots (2002)

A FL-nek nincs két egyforma - hasonló se akad sok - albuma, de mégis mindegyik flaming lipses. Wayne Coyne hangja és emózása azért elég megbízható pont és a heroin elég jól működik évek óta üzemanyagként.  Ez a lemez leginkább az eggyel korábbi Soft Bulletinre hasonlít. Rövid, potencionális sláger alter rock dalok követik egymást, sehol nincs még a szétsavazott Embryonic. A pofonegyszerű dallamú és ritmusú számok mondjuk majd beszarnak a rájuk pakolt elektronikától.

 

37. Black Lips - Good Bad not Evil (2007)

A BL igazi bagórágó suttyókból áll, akik bűzlenek a sörtől, szívesen belenyalnak a nők csumájába és ha fingik valaki egy recsegőset a turnébuszban, akkor órákig röhögnek. Ahhoz, hogy valaki ilyen csujogatós, piaszagú garázs rockot játsszon  ennyire jól ez a minimum. Minden szám maximum annyira bonyolult, mint egy tetszőleges lány Gumipopon; mindenki úgy óbégat, ahogy eszébe jut, nyersen szól a gitár, a dobos meg nagyon jól tudja, hogy tánczenét játszanak.

 

36. Fleet Foxes - Fleet Foxes (2008)

Ha volt az évtizedben TGM szakállad és akusztikus gitárod és nem csináltál lemezt, akkor elszalasztottad életed lehetőségét. Ha 5 ilyen figura összeáll és gondosan magukévá teszik a komplett Beach Boys életművet, akkor nyilván felfigyel rájuk a blogszcéna. A számok szétfeszülnek a lazaságtól, de nem a beleszaróstól, hanem a szívből jövőtől. Ezért az egész album iszonyatosan vidám és sugárzik belőle a gondtalanság érzése. Mindenkinek tetsző harmóniák és szép együtt éneklések, tényleg mindenkinek.

 

35. WHY? - Alopecia (2008)

Az Anticon kiadó cuccai közt érdemes turkálni, kardigános lúzerek újradefiniálják a hip-hopot. A WHY? esetében el lehet felejteni a megszokott beateket, helyette barkács-indie közeli  dallamok és ritmusok szólnak. Yoni Wolf szövegei pedig olyan messze vannak a gengszterkedéstől amennyire csak lehet, még a késes cigányokhoz sem mer visszamenni a pénzéért (The Hollows). A szövegek és az album hangulata nagyvárosi elkeseredett férfiak lekivilágához passzol, akik tudják hogy sem puerto ricói, sem néger nőjük nem lesz soha.

 

34. The Strokes - Is This It (2001)

Részben a Strokesnak köszönhetjük, hogy a gitárzene lett az uralkodó az évtizedben. Egy ilyen tökéletes rock lemezzel rendesen feladták a leckét, azóta nem is született jobb a kategóriában. 60-as évek számai a kornak megfelelően eljátszva. A főisten Mark Prindle szerint az album összes száma felférhetne a Nuggetsre, neki meg aztán tényleg elhihetitek. Az a lány pedig, aki sose volt szerelmes egy picit Casablancasba nem faszt, hanem halált érdemel.

 

33. Holy Fuck - LP (2007)

A krautrock őrületét nagyon okos dolog volt bevinni a dizsibe.  Epileptikus rángásra kényszerítő ütemek, lebutított szintik, sikkantgatások, minden csak azt szolgálja, hogy nagyobbat üssenek a magunkba tömött drogok. A krautrockra jellemző monumentális darabok helyett 3-4 perces számokba van sűrítve a lényeg. Ezért a krautrock rajongók csalódottak lesznek, ez az album nem ugyanazokat a csúcsokat akarja megmászni. A Holy Fuck rohadt unalmas lenne, ha a repetitív kezdés után mindig ugyanazt az ívet bejárva jutnánk el a megőrülésig (kibaszott Zombie Zombie ugye). De ezek a srácok nem szaroznak, folyamatosan lehet teli torokból üvölteni, hogy "EZ AZ GECI!".

 

32. Sonic Youth - Murray Street (2002)

Ezen az albumon tűnik fel először Jim O'Rourke a szónikusok színeiben, ezért nem csoda hogy végig a gitárok körül forog minden: sok-sok noiseolás és feedback, néha magukba is feledkeznek az elhúzott számokban. Sok arcukat megmutatják, mégis egységes marad a lemez, ott van Kim szokásos kurvás száma (Plastic Sun), a Sister idejét idéző Disconnection Notice és a leginkább kísérletező korszakra emlékeztető Karen Revisited. Ami ha nem lenne olyan baromi hosszú, akkor ez lenne az egyik legjobb SY lemez, mert az elbaszott élet hangulatot a lehető leghitelesebb imitálja.

 

31. M83 - Saturdays = Youth (2008)

Ez az album = fiatalság. De kurva szellemes vagyok, amíg ezt konstatálom még párszor, addig elszívok egy cigit. A Graveyard Girl kínos próza betétjét kivéve tökéletesen tükrözi az album a mezei 18-20 évesek ügyes-bajos dolgait. A radikális lentek és fentek dinamikusan váltogatják egymást, de természetesen végül az előbbiek győznek. A halk zongorával felvezett intrónak beillő You, appearing után jön a mega-shoegaze-sláger Kim & Jessie. A shoegaze hatásként végig érezhető a lemezen, az elhaló ének stimmel, viszont a mindent beborító gitárok helyett elektronikával van megoldva ugyanaz.

Címkék: lista flaming lips sonic youth m83 black lips strokes fleet foxes holy fuck no age why? mark prindle zombie zombie dälek

A bejegyzés trackback címe:

https://ludovico.blog.hu/api/trackback/id/tr661585922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása