Ludovico-technika

A siralmas állapotú magyar popkulturális helyzet torzszülöttje.

Friss topikok

Címkék

31knots (1) angels of light (1) animal collective (6) antony and the johnsons (1) arcade fire (1) atlas sound (3) at the drive in (1) band of horses (1) bat for lashes (1) beach boys (1) beach house (1) beck (1) bécs (1) belle and sebastian (2) black dice (2) black lips (2) black taj (1) boards of canada (1) bob dylan (1) bon iver (1) boris (1) bo diddley (1) bradford cox (1) brian eno (3) brian wilson (1) buddy holly (1) buzzcocks (1) can (1) capn jazz (1) chad vangaalen (1) cocorosie (1) cocteau twins (1) converge (1) cor crane secret (1) cpt. beefheart (1) crystal antlers (1) csöcs (1) cut copy (2) dälek (1) david bowie (2) david byrne (1) decemberists (1) deerhoof (1) deerhunter (2) department of eagles (1) dillinger escape plan (1) dirty projectors (1) dna (1) drive like jehu (1) enon (1) erectus monotone (1) erics trip (1) fennesz (1) fiery furnaces (1) flaming lips (2) fleet foxes (1) fred squire (1) fuck buttons (1) fugazi (1) gang gang dance (1) green day (1) grizzly bear (2) gy!be (1) hammer of gods (1) hasznos cucc (1) health (2) high places (1) hold steady (1) holy fuck (1) horrors (1) indie music toolbar (1) in prism (1) janes addiction (1) jesus lizard (1) julie doiron (1) kiss (1) koncert (1) korda gyuri (1) kyp malone (1) kyuss (1) lcd soundsystem (1) les savy fav (1) liars (2) lightning bolt (2) lily allen (1) lista (14) logos (1) long blondes (1) m83 (1) magik markers (1) magnetic fields (1) mark prindle (2) mars volta (2) maszturbálás (1) mathrock (1) melvins (3) merge (1) metallica (1) mgmt (1) microphones (1) minus the bear (1) misfits (1) mobb deep (1) monsters of folk (1) morrissey (1) motörhead (1) mount eerie (1) muddy waters (1) neil young (1) neu! (1) new pornographers (1) nine inch nails (1) no age (1) oasis (1) obama (1) odd blood (1) off minor (1) of montreal (1) panda (1) panda bear (1) patrick wolf (1) phantom band (1) pictureplane (1) pixies (1) polvo (2) primal scream (1) prince buster (1) queens of the stone age (1) radiohead (2) roxy music (2) safri duo (1) screamin jay hawkins (1) shellac (1) sigue sigue sputnik (1) sigur rós (2) silver jews (2) sisterworld (1) six organs of admittance (1) slowdive (1) sonic youth (2) sparks (1) spoon (1) stereolab (1) stooges (2) strokes (1) sufjan stevens (3) suicide (1) superchunk (1) swans (1) szex (1) talking heads (2) tegan and sara (1) television (1) terry riley (1) the avalanches (1) the beatles (2) the clash (1) the cure (1) the knife (1) the mae shi (2) the national (2) the smiths (3) the thermals (1) the thinking fellers union local 282 (1) this heat (1) todays active lifestyles (1) tommy johnson (1) touch and go (1) tough alliance (1) tv on the radio (2) underworld (1) unwound (1) vampire weekend (1) velvet underground (1) vibrators (1) white stripes (1) why? (1) wilco (1) wolf parade (1) woven hand (1) xiu xiu (1) yeah yeah yeahs (1) yeasayer (2) young widows (1) zombie zombie (1) Címkefelhő

Fasza ez a szám, alapítsunk bandát! 5. rész

2009.09.19. 22:07 | kálmánattila | 2 komment

No végre elkészült a várva-várt befejező rész, bár az egyetemi bürokrácia mindent megtett ellene.

Semmi plusz mondanivalóm nincsen már, mindent megtaláltok az előző 4 részben, jó mulatást gecik.

Csupa-csupa 10 pontos szám egymás hegyén-hátán.

 

 

10. The Beatles - Hello Goodbye (Hello Goodbye)

Nekem személy szerint a szétsavazott Magical Mystery Tour a kedvenc Beatles lemezem. Ez a szám az album legkevésbé elborult darabja, barokkosan hangszerelt sunshine-pop.

Ami miatt nem tudom megunni ezt a számot, az a tökéletesen eltalált énektéma.

 

 

 

  

9. Buzzcocks - Boredom (Boredoms)

A Buzzcocks a mintapéldája annak, hogy egy szép világban milyen lenne a poppunk. Abban a világban a Kossuth téren karóba húznák a komplett Anti Fitness Clubot és vadászati engedélyt adnának ki a kibaszott Good Charlotte-ra.

Ezt a számot is el tudja játszani bármelyik szőrösödő pöcsű 12 éves és a szomszéd hülye gyerek is tud úgy énekelni, mint Howard Devoto.

 

 

8. Can - Spoon (Spoon)

Nem tudok azon csodálkozni, hogy mindenki totálisan megdöbben, amikor először találkozik a krautrockkal. 60-as évek vége, NSZK és ez mégis mi a faszom? Nincs még egy ilyen a korát megelőző zárványa a popzene történelmének.

A Can a kraut csúcsegyütteseként pszichopata improvizációkat gyúr egybe kaotikus mégis egységes számokká, Damo Suzuki  pedig úgy sikoltozik, mintha minden éjszaka Nagasakiról álmodna. Sőt még egy kastélyban is vettek fel lemezt.

 

7. The Smiths - Pretty Girls Make Graves (detto)

Gondolom másoknak is feltűnt mennyire szeretik az együttesek Smiths számokról elnevezni magukat.

Nos ezt a számot hallgatva ezt meg tudom érteni. Ha rendesen odafigyelt volna az összes The Faszomtuggyas, akkor büszkén lennék britpopper.

 

 

6. Muddy Waters - Rollin' Stone (Rolling Stones)

Ez a bucifejű néger mindent tud a bluesról

 Szerintem sokkal több nagyon nem is kell a boldogsághoz.

 

 

 

 

 

5. Talking Heads - Radio Head (Radiohead)

Ha valaki megkérdez egy tisztességes zenebuzit, hogy melyik a kedvenc együttese, akkor a Pixiesen kívül még valószínűleg a Talking Heads fordul meg a fejében lehetséges opcióként. Persze a válasz az lesz, hogy nincs igazából kedvenc együttese és magában szörnyűlködik, hogy hogy lehet ilyet kérdezni.

Hadd ne ecseteljem a zenekar nagyszerűségét és fontosságát, legyen most elég ez a szám, ami mellesleg még karnyújtásnyira sincs a csúcsteljesítményeiktől.

 

4. Melvins - Boris (Boris)

A Melvins a valaha létezett legesleggonoszabb együttes, még a Jesus Lizard sem veszélyeztetheti ezt a rangját. Emellett néha meghívják őket gyerekműsorokba, mert olyan kurvára hülyén néznek ki, mint bármelyik szereplő a Sesam streetből.

Igazán súlyos riffek valahonnan a föld alól és bár a szöveget nem gyakran lehet érteni, de az egyértelmű, hogy csak úgy süt belőle a gonoszság és a gyűlölet.

 

3. Neu! - Negativland (Negativland)

Egy újabb krautrock gyöngyszem, a stílus egyik alapját képező motorik beat feltalálói. Főleg emiatt minden számuk iszonyat jó dinamikájú, már-már slágeres.

Ez pont nem egy sláger, viszont úgy szól 1972-ből, hogy ma sem lenne ciki a hangzása. Aki mostanság csinál ehhez hasonló hangulatfestő zenét, az is csak elismerően csettinthet a nyelvével.

 

2. Sonic Youth - Eric's Trip (Eric's Trip)

Idén áprilisban láttam a szónikusokat élőben és garantálhatom, hogy még mindig az egyik legjobb rockegyüttes a világon. Amikor a közönség már az utolsókat rúgta, ezek a vén szarosok még visszajöttek egy második ráadásra zajongani egy picit.

Az a zajongás csak a tisztesség kedvéért volt, mert egyébként pusztán a világ legfaszább 3 perces számait darálták megállás nélkül. Olyan tökéleteseket, mint ez.

 

1. David Bowie - Warszawa (Joy Division)

Hát itt a vége, no de mi emeli az összes többi fölé ezt a számot? Igazából semmi, van pár jobb szám ezen a listán. Meglehetősen prózai oka van annak, hogy ez lett az első, méghozzá az, hogy kelet-európai vagyok és lakótelepen nőttem fel.

Az sem furcsa, hogy a Joy Division eredetileg ezzel a számmal definiálta magát. Ehhez a repetitív, monoton, deprimáló számhoz hasonló szerzemények tucatjai tűntek fel a 80-as évek magyar filmjeiben (pl.: Sopsits: Céllövölde).

Címkék: lista buzzcocks the smiths talking heads the beatles sonic youth david bowie can melvins neu! muddy waters

A bejegyzés trackback címe:

https://ludovico.blog.hu/api/trackback/id/tr231393542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stereomackó 2009.09.20. 22:04:58

The Jesus & Mary Chain - Kill Surf City (Surf City)

Ezt azért még begyömöszölhetted volna valahova

kálmánattila 2009.09.20. 22:44:52

@stereomackó: több adatbázist néztem, ahol fel voltak sorolva a kritériumnak megfelelő számok, de ezt sehol nem láttam:-(
süti beállítások módosítása